Årsmøtet 2015

Årsmøtet 2015

Publisert av Sture Thorgaard den 01.10.15. Oppdatert 11.09.21.

 

Mer enn 120 medlemmer hørte Jorunn Dugstad
fortelle om Victoria Backhe på Ringve. Jorunn
Dugstad har i sitt masterstudium forsket på
Victorias bakgrunn, familie, liv og virke.

Victoria Rostin ble født like utenfor Moskva i en familie med ni barn. Faren, Michael Rostin, var ingeniør ved jernbanen i Russland. Det var en velstående familie, og kultur hadde en stor plass i hjemmet. Alle var opptatt av musikk, og flere av barna ble profesjonelle musikere. Da den eldste datteren, sangerinnen Valentine, reiste til Europa i 1914, ble lillesøster Victoria med. I 1917 kom de til Trondheim. Ikke lenge etter ble Valentine gift med musikeren Morten Svendsen.

Victoria Rostin ble gift  med gårdeieren på Ringve, Christian Anker Bachke, sønn av bergmester Anton Sophus Backe og Barbara Anette Karen Anker. Hun ble enke i 1946 og paret fikk ingen barn.

Sammen med mannen begynte Victoria å planlegge et museum. Da Christian Bachke døde i 1946, følte hun seg veldig alene. Mannen hadde vært tryggheten i livet hennes. Men hun fortsatte arbeidet og hun var kompromissløs for å få viljen sin igjennom. Overalt benyttet hun seg av sin sjarm, og ved hjelp av en utrolig overtalelsesevne brakte hun utallige klenodier fra inn- og utland hjem til Ringve – ofte for en billig penge. Et eget museum for sjøhelten Peter Wessel Tordenskiold (som vokste opp på Ringve) ble åpnet i 1950, og to år senere var musikkmuseet et faktum. Victoria var direktør frem til hun døde i 1963.

Victoria Bachke giftet seg på nytt i 1959 med tidligere ordfører og fylkesmann Ivar Skjånes. Victorias urne er satt ned på Ringve ved museet hun skapte – og som nå er Norges nasjonalmuseum for musikk og musikkinstrumenter.

Dokumenter fra årsmøtet: