Årets vårtur 2023

Årets vårtur 2023

Publisert av Sture Thorgaard den 14.05.23. Oppdatert 08.06.23.
Klokken var 0945. Busscharter, med sin splitter nye 2-dekker er klar for avgang fra Rema 1000, Moholt. Ombord var 72 forventningsfulle medlemmer med ledsagere fra Strinda historielag.
Forvirring spredte seg i bussen, da sjåføren la i veg mot Narvik, men vi skjønte etter hver at ferden gikk via Nordre avlastningsvei til fergeleiet på Flakk. Her tok vi ferge over til Rørvik.
Første stopp var Reins Kloster. Her fikk vi fikk en omfattende orientering om klosterets historie av nåværende eier av den omfattende eiendommen, Hans Horneman. Han kunne bl.a. fortelle at nonnene som den gang grunnla klosteret tilhørte Augustinerordenen. Eiendommen har uavbrutt vært i familiens eie siden 1702.
Neste stopp var Kystens Arv. Her ble det først servert kaffe og kake, så ble det besøk i museet og i båtbyggeriet. Her ble vi orientert om hvordan trevirket blir økset og vridd for å få det til å se ut som en båt til slutt. Båten de er spesialist på er selvfølgelig Åfjordingen.
Vi ble også fortalt hvordan Fosningene slet for å ro og seile til og fra Lofotfisket, og om hvordan selve fisket foregikk før i tiden.
Så bar det i veg til Brekstad og Hovden gård (tidligere husmorskole) hvor det var middag: Svinenakke og dessert. Det virket som om mange mannlige deltagere kjente seg igjen her!Etter middag bar det ombord i ferge over til Agdenes.
Da bussen nærmet seg Orkanger overtok Sture som guide, og geleidet bussen gjennom sentrum. Der passerte vi Bårdshaug Herregård, Thamspaviljongen, adm.bygget til Thamshavnbanen, Strandheim bruk og TOB (busselskapet).Videre passerte vi Damphuset som drev alle maskinene i ferdighsfabrikken til Strandheim Bruk, og Smelteverket til gamle Orkla Grube-Aktiebolag AB. Så gikk ferden videre hjem til Trondheim og alle takket busselskapet og Johan for en flott dag.
Sture